آیا میدانید که در دنیای کنونی یکی از عوامل مهم و اساسی در توسعه اقتصادی و زیربنایی هر کشور راه ها هستند. راه ها با توسعه و شکوفایی اقتصاد رابطه ی مستقیم دارند و مهم ترین ابزار برای ایجاد ارتباط افراد با یکدیگر و مبادلات بازرگانی و مهمتر از این ها توسعه فرهنگ و بهداشت در تمام مناطق کشور است.

جاده سازی

به دلیل اهمیت ویژه ی راه ها احداث و طراحی آن ها باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. در احداث راه ها اول باید مصالحی که مورد نیاز است را تهیه کرد که این امر اختیاری است و با توجه به نوع راه و میزان اهمیت آن می توان مصالح را انتخاب کرد در این بین توجه به موقعیت توپوگرافی و شرایط اقلیمی امری اجتناب ناپذیر است و بعضی از اوقات ممکن است مستلزم هزینه های سنگینی شود.

در ساخت راه ها  مقدار مشخصی از زمین به عنوان جاده در نظر گرفته می شود که اصطلاحاً به آن حریم گفته می شود. حریم راه ها باعث می شوند که رانندگان با دید وسیع تری رانندگی کنند و خطر انحراف از جاده کاهش پیدا کند. برای ساخت جاده ما نیاز به زیرسازی داریم و از آنجایی که جاده ها متشکل از زمین و خاک هستند ما باید زیرسازی را با جامدات شروع کنیم. برای اینکه جاده ای امن و با کیفیت داشته باشیم باید زیرسازی قرص و محکم باشد.

مرحله ی بعدی روکش کردن است که به وسیله ی آسفالت کردن صورت می گیرد. میزان کیفیت آسفالت به صاف و هموار بودن آن نیست بلکه کیفیت آن به میزان تراکم و ضخامت آن بستگی دارد.

جاده سازی

آسفالت جاده ها باید بسیار مقاوم باشد تا در زمستان از برف و باران آسیب نبیند و با عبور و مرور زیاد اتومبیل ها دچار آسیب نشود. اگر بخواهیم خیابان را عریض کنیم و دوباره زیرسازی کنیم باید عملیات را با سنگ ریزه ها انجام دهیم. موقع روکش کردن جاده باید دقت کرد که دارای شیب باشد تا هنگام جاری شدن آب روی آسفالت آب از زیرسازی عبور نکند.

در بعضی از جاده ها که رفت و آمد در آنها زیاد است آسفالت ها بعد از مدتی دچار ترک هایی می شوند که برای جلوگیری از این ترک ها از رشته های نازک و کوتاه استفاده می کنند که به این رشته ها الیاف می گویند.

برای ساختن راه موارد زیادی در نظر گرفته می شود که قسمتی از این موارد به شرح زیر می باشد:

مسیریابی

جاده سازی

در مسیر یابی توجه به مسائل اقتصادی ، امنیتی ، سیاسی و امثالهم از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

مسیریابی اغلب ازطریق نقشه برداری هوائی انجام می گیرد.

پیاده کردن مسیر و ترازیابی آن و مشخص کردن رقوم زمین طبیعی مسیر و ترسیم پروفیل طولی آن.

تعیین خط پروژه برروی پروفیل طولی با درنظر گرفتن وضع اقتصادی آن و همچنین با در نظر گرفتن شیب های منطقی بطوریکه دید افقی در رانندگی با توجه به سرعت تعیین شده، مناسب باشد.

جاده سازی

اصولاً پس از پیاده کردن مسیر در روی زمین بهتر است کل مسیر زمین شناسی بشود و نوع خاکهای مسیر شناسائی شده و اطلاعات لازم از مقاومت قشرهای زیرین مسیر کسب شود. ضمناً عوامل زیر زمینی از قبیل گسل، کانال های آب، آب انبارها بررسی شده و وجود غار در کوه ها و احتمال وجود معادن کانی یا گنجینه ها مد نظر قرار گیرد.
همچنین در کوه بری ها نوع سنگ ها از قبیل سنگ های تزئینی و همینطور سنگ های ریزشی شناسائی گردد و زلزله نگاری های لازم انجام پذیرد.

پیاده کردن پروفیل های عرضی برای اجرا: درپیاده کردن پروفیلهای عرضی بایستی به پستی بلندی های موجود توجه بشود. و پستی بلندی های کم ارتفاع نادیده گرفته نشود، چرا که در حجم عملیات خاکبرداری و خاکریزی موثر است.
درپیاده کردن پروفیل های عرضی باید خیلی دقیق بود بخصوص اگر پروفیل عرضی تهیه شده در دسترس نباشد و یا اصلاً تهیه نشده باشد. دراین حالت اول باید آنها را پس از برداشت رقوم زمین طبیعی، بادقت تمام و با در نظر گرفتن ارتفاع خاکریزی  یا خاکبرداری و شیب درنظر گرفته شده برای کناره های خاکریزی ها وخاکبرداری ها تهیّه نمود و طول افقی پروفیل عرضی درابتدای خاکریزی یا خاکبرداری دقیقاً مشخص شود و در مرحله بعدی روی زمین پیاده گردد.
اگر در تهیه پروفیل ها دقت لازم نشده باشد و اشتباهاتی وجود داشته باشد و به همان صورت هم پیاده و اجرا گردد اصلاح بعدی شیب ها بامشکلات زیادی روبرو خواهد شد.

جاده سازی

بایستی درزمان خاکبرداری شیب دیواره های کناری مرتب کنترل شود تا اشتباهی رخ ندهد و برای کنترل آن بهتر است شابلونی تهیه شود و با آن شابلون شیب ها کنترل گردد.

در خاکریزی ها نیز شیب طرفین خاکریزی، درزمان خاکریزی به همان ترتیب یعنی بوسیله شابلون تحت کنترل باشد.

درخاکبرداری ها باید دقت شود که سطح تمام شده خاکبرداری بیش از حد تعیین شده  نشود. این مسئله مستلزم آن است که وقتی خاکبرداری می شود کف خاکبرداری دائماً تحت کنترل باشد. در این مورد بهترین حالت وجود یک کمک نقشه بردار با یک دوربین نیوو در محل خاکبرداری می باشد که مرتباً محل خاکبرداری را تحت کنترل داشته باشد.
توجه شود که کنترل و درست اجرا کردن شیب های طرفین جاده خیلی مهم می باشد، هم از نقطه نظر زیبائی جاده وهم ازنظر امنیتی آن.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست